İletişim Bilgileri
Disosyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?

Disosyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?

  • Anasayfa
  • Disosyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?
image

Disosyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?

Disosyatif Kimlik Bozukluğu (DKB), önceki adıyla Çoğul Kişilik Bozukluğu, bireyin iki ya da daha fazla kimliğini ya da kişilik durumunu tanımlayan zihinsel bir sağlık bozukluğudur. Kişiye günlük hayatında pek çok sorun çıkarsa da en belirgin özellikleri: kişinin hafıza, algı, düşünce ve kimlik aidiyet hissinde belirgin değişikliklere yol açmasıdır.

Disosyatif Kimlik Bozukluğuna Sahip Bireylerdeki 5 Ayırt Edici Özellikler:

1- Kimlik Değişimi : DKB’li bireylerde, kendilerini farklı kimlik ya da kişilik durumları içinde bulmaları yaygındır. Bu kimliklerin, farklı isimleri, geçmişleri, düşünceleri ve davranışları olabilir.

2- Unutkanlık (Amnezi): Birey, bazı olay, durum veya belirli döneme ait özellikleri unutma eğiliminde olabilir. Bu unutkanlık genellikle kişilikler arası geçiş yapıldığında meydana gelir ve kişisel tarih ya da önemli olayları içerebilir ve bu gibi anlarda bireyin hayatını zorlaştırabilir.

3- Kişilik ve Davranışlarda Farklılık: Her kimlik birbirinden bağımsız olarak, belirgin davranış tarzı, düşünme şekli ve duygusal reaksiyonlar gösterebilir. Bu karmaşa kişideki bütünlük algısını zedeleyebilir.

4- Zihin ve Bilinç Akışındaki Kopukluk: Dkb’li bireyler, bilinç akışına hakim olmak ve kendilik algısını korumakta güçlük çekebilirler. Bu nedenle düşünce ve duyguların kümülatif şekilde algınlanması güçleşebilir.

5- Kimlikler Arası Bağlantı Eksikliği: Birey sahip olduğu farklı kişilikler arasında net bir bağlantı kurmak ve kişilikler arası geçiş yapmakta zorluk yaşayabilir. Bunun yanında kimlikler arası geçiş yaparken bazı kimlikler diğer kimlikler hakkında bilgi sahibi olmayabilir veya geçişler arasında sıkıntı yaşanabilir. Bu da yine kişiye günlük hayatta çeşitli zorluklar yaratabilir.


Disosyatif Kimlik Bozukluğunun Tedavisi:

•Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bu yöntem bireyin düşünce ve davranış kalıplarını değiştirerek semptomları yönetmesine yardımcı olabilir

•Psikoanalitik Terapi: Geçmiş travmaları ve bilinçdışını anlamak üzerine odaklanır. Bu sayede kimliklerin kökenine inerek nedenleri öğrenmekte yardımcı olabilir.

•Emdr (Göz Hareketleri ve Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Travmatik anıları işleme ve bunları etkilerini azaltma amacı ile kullanılır.

•Bütünsel Yaklaşım: Bireyin tüm kişisel tarihini ve kimliklerini bir araya getirmeye çalışarak daha tutarlı bir benlik algısı geliştirmeye yardımcı olabilir.

•Destekleyici Terapiler ve Grup Terapisi: Sosyal destek ve grup terapileri, bireye yalnız olmadığını hissettirme ve diğerleriyle deneyimlerini paylaşmalarına yardımcı olabilir.